De zwerver

Loop ik net door de stad. Zie ik een zwerver zoeken in de prullenbak. Ik graai naar mijn portemonnee en pak een briefje van vijf en ik geef t aan ‘m. 
Hij pakt t heel vanzelfsprekend aan en ik kijk m twee tellen in zijn ogen. Hij zegt vervolgens niets en zoekt verder in de prullenbak. 
Dus mijn eerste gedachte was ‘Wat een ondankbare eikel’. Dus ik draai me om en loop verder. Maar toen kwam er een andere gedachte bij me op..’Hij was gewoon helemaal oké met zn zwerversbestaan’. Want ik zag nl. niets dan rust en kalmte in zn blik. Soort van totale acceptatie. 
Wellicht was dat een momentopname.. maar het verbaasde me. Het was alsof hij gewoon die vijf euro verwachte. En alsof hij dat vijfie helemaal niet nodig had. Want hij had de beschikking tot zat prullenbakken in de stad. 
Weer een mooi lesje voor dat egootje van mij. Het moment dat het mij geen reet meer uitmaakt wat ik terugkrijg, is mijn gift onvoorwaardelijk. En dat is de enige vorm van werkelijke liefde.

PS… nu ik er nog even aan terugdenk, zat er in die blik van hem veel meer.. Ik kan t je niet zo goed uitleggen maar we begrepen elkaar of zo. En een stukje herkenning. Dus die zielen weten alles allang. Maar het verstand doet altijd even een kleine inhaalrace. Gelukkig schakelt mijn begrijpende verstand steeds sneller mee. Dus mijn progressie duurt voort. Nog steeds lekker in beweging. Totdat ie volledig synchroon loopt met de ziel.

 1. Marianne schreef:

  Dat is Arend! In Enschede.. helaas is hij niet meer bij ons en mag hij nu zijn andere thuis vinden ❤️

 2. Ja hij was een bekende in Enschede geloof ik. En geliefd. Mooie ziel. Benieuwd hoe hij zijn volgende leven gaat leven. Het zwerversbestaan is een pittig bestaan. Maar zo’n levenservaring brengt wel weer extra rijkdom voor de ziel. Zorgt voor nog meer begrip en compassie in een volgend leven. Ouwe ziel met een groot hart 🙂 Een spirituele die de mensen levenswijsheid meegaf. Met materiële rijkdom kun je nog steeds innerlijke armoede ervaren. Hij was blut maar rijk van binnen 🙂

  Dit stond in het AD..

  ,,Als je bang bent voor morgen en spijt hebt van gisteren, dan moet je vandaag proberen gelukkig te zijn.” Een typische wijsheid van Arend Kerkhof. Hij vertelde die aan iedereen die het maar horen wilde. ,,Zeg me na,” gebood hij dan. ,,Zeg me na…”

  Die straatwijsheid had Marco (42) in de rouwadvertentie van zijn vader willen zetten. Hij kan die uitspraak dromen. Maar uitgerekend nu schoot ze hem van narigheid niet te binnen.

  Praatje
  Ach, Arend. Wie in de stad ooit een praatje met hem had gemaakt, koestert warme gevoelens voor hem. Wie oppervlakkig keek, zag een zwerver; wie verder keek, zag een man met een hart van goud. Hij hielp mensen die slecht ter been waren met oversteken, sjouwde de boodschappentassen van zwangere vrouwen en deelde aan kinderen visjes uit op de markt. Arend gaf zijn laatste cent aan je, als hij die tenminste niet verzopen had.

  Arend woonde jarenlang in een tentje bij de universiteit. Overal in de stad kwam je hem tegen. Vaak met een fles wijn in zijn hand, luidkeels grappen makend naar voorbijgangers. De zwerver met de gulle, harde lach, sprekend in wat geaffecteerd Nederlands, met die volle baard en zijn onafscheidelijke hoedje, dat moest verhullen dat hij kaal was. Want ook zwervers kunnen ijdel zijn. ,,Kwam niet aan zijn hoedje,” zegt Marco. ,,Dat hoedje gaat mee de kist in.”

  Standbeeld
  Arend wordt woensdagmiddag gecremeerd. ,,Hij heeft wel eens gezegd: ‘als ik doodga, dan komen er wel duizend man’.” Het zouden er nog wel eens meer kunnen zijn. ,,Ik wist dat hij geliefd was, maar zo…” Er zijn zelfs Enschedeërs, die vinden dat Arend een standbeeld moet krijgen. ,,Hij zou dat geweldig vinden.”

  ,,Ik pakte nooit geld van hem aan, want voor je het wist was je misschien ergens medeplichtig aan,” zegt zijn zus Ali Smit-Kerkhof (74). De laatste 10 jaar kreeg hij zijn AOW op een rekening, die Marco voor hem beheerde. ‘Aantje’ werd steeds meer de knuffelzwerver, waar veel stadsgenoten het nu over hebben. De laatste tijd heeft Arend af en toe vastgezeten voor onbetaalde boetes voor openbare dronkenschap en wildplassen. De politie spaarde die op tot het eind van het jaar. Dan kon Arend even in de cel aansterken.

  Drinken
  Waarom Arend is gaan zwerven, weet de familie niet. Hij had in Enschede de textielschool afgemaakt en vond een baan als wever. Maar opeens ging hij niet meer, ging steeds meer de straat op en steeds meer drinken. Zelf zei hij ooit: ,,Je kiest er niet voor, ik ben erin gerold.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.