Relatie therapie

In mijn praktijk heb ik ook regelmatig stellen onder behandeling, die aan hun relatie willen werken, door aan zichzelf te werken. Vaak werkt dit veel beter dan de traditionele benadering van relatietherapie! Waarom? Nou heel simpel.. In onze relaties spiegelen we elkaar continu. Datgene wat wij veroordelen in de ander, is vaak iets wat wij nog in het reine moeten brengen bij onszelf. Relaties zijn als spiegels in de buitenwereld, die onze binnenwereld weerspiegelen. Spiegels reflecteren. Dat is hun eigenschap. En als je dus met zo’n spiegel te maken hebt, kun je veel over jezelf leren. Als je daar voor open staat tenminste. Het is letterlijke zelfreflectie!

Doordat ieder aan z’n eigen issues gaat werken. Hoeft er steeds minder ‘ellende’ gespiegeld te worden. Van lieverlee gaat men elkaar dus beter begrijpen, omdat men zichzelf beter gaat begrijpen. Zo ontstaat er vanzelf een makkelijkere communicatie en verdwijnt het oordeel uit de relatie. Alles wordt eerlijk uitgesproken. Geen onderhuidse spanningen meer. Men wordt minder emotioneel afhankelijk van de ander. Zodat de relatie steeds meer gebaseerd is op ‘delen’ ipv ‘onderlinge afhankelijkheid’. ‘Jij moet mij gelukkig maken!’, is dan niet meer aan de orde.

Afbeeldingsresultaat voor keith haring hug red blue

Vaak is het namelijk zo, dat wanneer je je niet gedraagt volgens de verwachtingspatronen van de ander, er een hoop gedonder is. Dat gaat over en weer. Voorwaarden stellen = Voorwaardelijke liefde. En volgens mij heeft voorwaardelijke liefde niets met liefde te maken. Alleen onvoorwaardelijke liefde kan voor échte liefde doorgaan. Klinkt logisch toch? En toch zul je versteld staan, in hoeveel relaties een destructieve dynamiek is terug te vinden, waarin beide partners hun projecties doen op de ander. Elkaar de schuld gevend van het persoonlijke, innerlijke ongemak..

Een huwelijk van het verstand houdt doorgaans geen stand. Een getouwtrek om het gelijk en om de machtspositie is vaak aan de hand en is niet leuk. Maar gelukkig zijn er manieren om uit de ingesleten patronen te stappen.

Individuele begeleiding

Bij mij op de praktijk doe je op individuele wijze aan relatietherapie.
Jij en je partner gaan dus ieder afzonderlijk, jullie eigen proces doorwerken. Dit betekent dat ik geen gezamenlijke sessies met jullie zal doen.

Jullie werken ieder afzonderlijk aan jullie thema’s en zullen gaandeweg merken dat jullie relatie vanzelf mooier, eerlijker en makkelijker wordt. Echter betekent het vaak ook, dat er eerst een gezamenlijke rit in een emotionele achtbaan aan vooraf gaat. Het wordt eerst tumultueus voordat het beter wordt. Je gaat namelijk de confrontatie met jezelf én de ander aan. En het wordt vooral een uitdaging om de werkelijke zelfexpressie te laten gelden. Radicale eerlijkheid en openheid is waar de reis naartoe gaat.

‘Van een hoofd gecentreerd bewustzijn gaan jullie over tot een hart gecentreerd bewustzijn. Geen huwelijk van het verstand meer, maar een huwelijk van het hart’

Opnieuw verliefd!

Afbeeldingsresultaat voor keith haring hartVeel van mijn cliënten worden voor een tweede keer verliefd op elkaar, doordat bij beiden het hartchakra opengaat. Dat vind ik fantastisch om te zien!

Voorwaardelijke liefde maakt plaats voor onvoorwaardelijke liefde. En geloof me. Dat is veel leuker!

Indien tóch nodig en gewenst, kan er een gezamenlijke sessie worden gedaan, waarbij jullie beiden je verhaal kwijt kunnen. Soms is het nuttig dat ik als onpartijdige scheidsrechter, jullie kan wijzen op de miscommunicaties en op de diverse onbewuste projecties en verdedigingsmechanismes. Alsmede eventuele programma’s die zijn overgenomen van jullie ouders en voorouders. (Familiepatronen die zelfs versleuteld kunnen zitten in het DNA).

Dit alles, zodat we de dynamiek van jullie interactie kunnen blootleggen.

Dit kan verhelderend werken. Maar doorgaans blijkt dit helemaal niet nodig te zijn. Want wanneer een ieder zijn eigen proces doorloopt, verandert de onderlinge dynamiek vaak vanzelf ten goede.

Indien noodzakelijk kan ik doorverwijzen naar specialisten in mijn netwerk, als het nodig is om bijvoorbeeld specifieke overtuigingen en patronen middels een familie-opstelling te neutraliseren. Of om bepaalde koorden te kunnen loskoppelen. Of evt andere zaken die zich aandienen.. We vinden onderweg overal een oplossing voor.

‘Wij zijn hier niet op Aarde om aan elkaars verwachtingspatronen te voldoen. Iederéén is verantwoordelijk voor z’n eigen geluk. Als die verantwoordelijkheid door jullie beiden wordt genomen, wordt het met zekerheid de relatie van jullie dromen!’

P.S.

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat jullie helemaal niet (meer) bij elkaar horen. Dat jullie gezamenlijke reis ten einde is gekomen omdat beide partijen een nieuwe richting op willen.

Het voordeel van deze vorm van therapie is dan, dat jullie beiden een individueel groeiproces hebben doorlopen. En dat jullie op een harmonische manier uit elkaar kunnen gaan. Door het verhogen van zelf-respect, verhoogt ook het respect voor elkaar. Zeker in situaties met kinderen is dat wenselijk.