Relatie Therapie

In mijn praktijk heb ik ook regelmatig stellen onder behandeling, die aan hun relatie willen werken door aan zichzelf te werken. Vaak werkt dit veel beter dan de traditionele benadering van relatietherapie.

Waarom?

Nou heel simpel..

In onze relaties spiegelen we elkaar continu. Datgene wat wij veroordelen in de ander, is vaak iets wat wij nog in het reine moeten brengen bij onszelf. Relaties zijn als spiegels in de buitenwereld, die onze binnenwereld weerspiegelen. Spiegels reflecteren. Dat is hun eigenschap. En als je dus met zo’n spiegel te maken hebt, kun je veel over jezelf leren. Als je daar voor open staat tenminste. Het is letterlijke zelfreflectie!

Doordat ieder aan z’n eigen issues gaat werken. Hoeft er steeds minder ‘ellende’ gespiegeld te worden. Van lieverlee gaat men elkaar dus beter begrijpen, omdat men zichzelf beter gaat begrijpen. Zo ontstaat er vanzelf een makkelijkere communicatie en verdwijnt het oordeel uit de relatie. Alles wordt eerlijk uitgesproken. Geen onderhuidse spanningen meer. Men wordt minder emotioneel afhankelijk van de ander. Zodat de relatie steeds meer gebaseerd is op ‘delen’ ipv ‘onderlinge afhankelijkheid’. ‘Jij moet mij gelukkig maken!’, is dan niet meer aan de orde.

Afbeeldingsresultaat voor keith haring hug red blue

 

Vaak is het namelijk zo, dat wanneer je je niet gedraagt volgens de verwachtingspatronen van de ander, er een hoop gedonder is. Dat gaat over en weer. Dit kan leiden tot onderlinge strijd. En een getouwtrek om de machts- positie is niet leuk. En zorgt voor negatieve energie en onderhuidse spanning.

De kunst is om samen te kunnen te kunnen genieten en te kunnen groeien. Zonder het gevoel te hebben, dat je iets moet opofferen. Zelfopoffering is geen teken van eigenwaarde.

Klinkt logisch toch?

En toch zul je versteld staan in hoeveel relaties er een destructieve dynamiek is terug te vinden.

Een huwelijk van het verstand houdt doorgaans geen stand. En het streven is dus, om de harten open te krijgen. Zodat de liefde altijd de basis is, waarop kan worden teruggevallen.

Je kunt pas van een ander houden, als je eerst waarachtig van jezelf kunt houden. En ook daar heb je een open hart(chakra) voor nodig.

Hoe gaat dit te werk?

Jullie werken ieder afzonderlijk aan jullie thema’s en zullen gaandeweg merken dat jullie relatie vanzelf mooier en makkelijker wordt.

Van een hoofd gecentreerd bewustzijn gaan jullie over tot een hart gecentreerd bewustzijn. Geen huwelijk van het verstand meer, maar een huwelijk van het hart.

Opnieuw verliefd!

Veel van mijn cliënten worden voor een tweede keer verliefd op elkaar, doordat bij beiden het hartchakra opengaat. Dat vind ik fantastisch om te zien!

Indien nodig en gewenst, kan er een gezamenlijke sessie worden gedaan, waarbij jullie beiden je verhaal kwijt kunnen. Soms is het nuttig dat ik als onpartijdige scheidsrechter, jullie kan wijzen op de miscommunicaties.

Zodat we de dynamiek van jullie interactie kunnen blootleggen. Dit kan verhelderend werken. Maar doorgaans blijkt dit helemaal niet nodig te zijn. Want wanneer een ieder zijn eigen proces doorloopt, verandert de onderlinge dynamiek vanzelf ten goede.

Wij zijn hier niet op Aarde om aan elkaars verwachtingspatronen te voldoen. Iederéén is verantwoordelijk voor z’n eigen geluk. Als die verantwoordelijkheid door jullie beiden wordt genomen, kan het de relatie van jullie dromen gaan zijn!

P.S.

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat jullie helemaal niet (meer) bij elkaar horen. Het voordeel van deze vorm van therapie is dan, dat jullie beiden een individueel groeiproces hebben doorlopen. En dat jullie op een mooie harmonische manier uit elkaar kunnen gaan. Door het verhogen van zelf-respect, verhoogt ook het respect voor elkaar. Zeker in situaties met kinderen is dat wenselijk.

3