Transformatie Coaching

We hebben op deze wereld een nijpend tekort aan authentieke mensen. Mensen die spontaan zijn.., die zichzelf zijn. Mensen zonder een maatschappelijk masker. Die geen moeite hebben met werkelijke zelfexpressie.

Veel mensen die ik tegenkom hebben zoveel van hun eigenheid verloren, dat ik ze soms als een half mechanische robot voor me zie staan. Vol automatisme spuien ze de ene na de andere monotone riedel. Alsof ze op de harde schijf maar een aantal programma’s hebben staan, die ze continu herhalen. Vaak bang om iets verkeerds te zeggen dat hen uit de toon zou laten springen.

Dit fenomeen zie ik als één van de meest onwenselijke ontwikkelingen van de mensheid. Een mens hoort in mijn beleving spontaan te zijn. Dat is wat ons kan onderscheiden van een robot. Echter onze huidige maatschappij heeft een aantal eigenaardige eigenschappen en kenmerken in zich. Die eigenschappen zorgen voor een afstomping in de mens.

We hebben o.a. een educatief systeem waarbij er een indringende programmering plaats vindt, dominant gericht op de linkerhersenhelft. Zie schema hieronder ter verduidelijking linker vs rechter hersenhelft.

Linker hersenhelft (mannelijk) Rechter hersenhelft (vrouwelijk)
Rationeel, logica, feiten Intuïtief, innerlijk bewustzijn
Weloverwogen Gevoelsmatig, impulsief
Methodisch, rechtlijnig Creativiteit, speelsheid
Geschreven tekst, taal Beelden
Digitaal, getallen Analoog, ruimtelijk inzicht
Realiteit Verbeelding, fantasie, dromen
Wetenschappelijk Artistiek (muziek, kunst, filosofie en geloof)
Pro-actief Reactief, passief
Opvolgend Gelijktijdig
Verbale intelligentie Non-verbale intelligentie
Intellectueel, abstract, gedachten Zintuiglijk, concreet, emoties
Analytisch, ontleden, details Grote geheel, context
Verleden, toekomst Nu, tijdloos
Veiligheid, zekerheid Risico, verandering, mogelijkheden, organisch
Bewust van fysieke grenzen Holistisch, verbonden met alles wat is

 

Je kunt je voorstellen, dat als ons geleerd wordt, om vooral vanuit de linkerhersenhelft te leven, wij zeer saaie mensen worden. Halve robots. Het is vooral veel repetitie, veel herhalingen van gedachten en van de dingen die we zeggen. De plaat blijft vaak hangen, in ingesleten groeven. We worden saai, grijs en voorspelbaar ipv fris, kleurrijk en spontaan.

De maatschappij heeft op deze manier de ideale, gehoorzame werknemer gecreëerd. Eentje die goed past in een systeem dat gericht is op economisch belang. Resultaatgerichtheid. Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn…

Onze gevoelens en emoties dienen we te beheersen (onderdrukken), zo wordt ons geleerd. Onze kwetsbaarheid tonen wordt gezien als een zwakte. Zelfbeheersing verliezen is iets om je voor te schamen, of je schuldig over te voelen. Onze spontaniteit verdwijnt zodanig naar de achtergrond. We leven vervolgens vooral vanuit een functioneel maatschappelijk aanvaard (aanpassing) masker. Je zult begrijpen dat authentiek ‘jezelf’ zijn dan verdraaid lastig is. Zeker in Calvinistisch Nederland.

Steek je kop boven het maaiveld uit en hij wordt er geheid afgehakt! Johan Cruijff heeft dat spijtigerwijs (Cruijffiaans) moeten meemaken. Toch nam Cruijff het risico voor lief en stond hij als een authentiek, autonoom individu in het leven. Mede daarom zal hij voor altijd een held zijn. Hij was en is nog steeds, een lichtend voorbeeld van hoe je als mens in het leven kunt staan.

Eén van zijn credo’s was: ‘hoe je speelt is net zo belangrijk of soms nog belangrijker, dan de eindstand’. De indruk die je achterlaat is belangrijker dan het resultaat. Daarom heeft iedereen het nog steeds over de verloren wk finales van het Nederlands elftal in 1974 en 1978. Verloren finales, maar de mensen hebben genoten van prachtig mooi voetbal. Cruijff had een ongelooflijk mooie visie op het leven.

(‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’, is nog zo’n prachtige levenswijsheid van hem. Hiermee buig je iedere tegenslag om in iets positiefs)

Nieuw tijdperk

Afbeeldingsresultaat voor negatief positief afbeeldingenWe leven nu in een tijdperk waarin er veel veranderd. De overwegend patriarchale energie heeft plaats gemaakt voor overwegend matriarchale energie. Dus we gaan van dominant mannelijk naar dominant vrouwelijk. En uiteindelijk balans van de twee. Ying Yang.

Met behulp van Chakra-healing, B4Real-Coaching en andere technieken, kunnen we repareren wat stuk is. Het herstelt het bruggetje tussen de twee hersenhelften en zorgt voor de perfecte balans en samenwerking tussen de twee.

Het is mogelijk om het maatschappelijk masker laag voor laag af te pellen. Belemmerende programma’s zijn te deprogrammeren. Zodoende verdwijnen vanzelf de mechanische automatismen en komt er weer ruimte voor spontaniteit, speelsheid en werkelijke zelfexpressie. Veel leuker!

3