Waterkers is een Superplant!

Waterkers is een Superplant!
Waterkers is een pittig smakend blad dat lichtjes brandt op de tong. Waterkers groeit op vele plekken in de wereld. Het is inheems in Europa, Noord-Afrika en Azië. Het plantje komt vooral voor aan de rivierranden. In Noord-Amerika, waar de plant is ingevoerd, is het zowaar een eetbare plaag geworden aan de oevers van rivieren. In Australië komt waterkers in ruime mate als wilde groente voor. Hij groeit bij voorkeur in een lichte, goed bezonnestraalde plek in de buurt van stromend water. Het plantje blijft het hele jaar door groen en wordt nooit erg hoog. Tussen mei en september vormen er zich witte kleine bloemetjes. Een andere naam voor waterkers is waterporselein, beeksalade of kersoene.
 
Waterkers in de Oudheid
 
Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde uit het Oude Griekenland, beval waterkers aan als slijmoplossend middel. Waterkers werd door de oude Grieken ook beschouwd als opwekkend middel. De oude Perzen zagen de witte waterkers als extra energieopwekkend middel en namen het in als ze grote inspanningen moesten verrichten. De Perzen gaven waterkers aan de kinderen om een gezonde groei te stimuleren. Deze wijsheid van de Perzen is opgeschreven door de oude Griek Xenophon. Dioscorides was een Griek die in de eerste eeuw leefde en als geneesheer werkte voor de Romeinen. Hij beval waterkers aan als afrodisiac. De Romeinen begonnen ermee om waterkers niet alleen als geneeskruid te zien; men gebruikte het veelvuldig in de keuken.
 
Mineralen waterkers
 
Calcium is het mineraal dat het meest in waterkers zit, namelijk 12% van de ADH. Dit mineraal kan niet zonder fosfor (8% ADH), mangaan (11% ADH) en magnesium(8% ADH) zorgen voor sterke botten. Een calciumoverschot leidt volgens recente wetenschappelijke inzichten tot het onttrekken van calcium uit de botten en tot broze botten. Daarom is calcium uit melk niet goed voor sterke botten. Calcium uit plantaardige producten, waarin calcium met andere mineralen gepaard gaat, is wel degelijk bevorderend voor een sterk bottenstelsel en hoge botdichtheid waardoor botten minder snel breken. Daarnaast zit er 9% koper en 7% van de ADH aan natrium in deze gezonde groente.
 
Geneeskrachtige eigenschappen van waterkers
 
In de huidige fytotherapie, de op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde plantengeneeskunde, wordt waterkers gebruikt om de lever te ontgiften. Het wordt ingezet bij voorjaarskuren en reinigingskuren. De lever kan zijn werk beter uitoefenen als het is ontdaan van gifstoffen. Wanneer de lever goed werkt dan is de kans op het krijgen van oedeem, eczeem, acné, jicht en artrose lager. Daarnaast werkt het urinedrijvend. Dat wil zeggen dat de nieren vochtopeenhopingen sneller uit het lichaam afvoeren.
 
Waterkers tegen kanker
 
Waterkers heeft een anticarcinogene werking, wat betekent dat het de vorming van kankercellen tegen gaat. De ontgiftende functie van de lever is daar mede oorzaak van. Verder bevordert waterkers apoptose, de plotselinge dood van kankercellen. Een extra geneeskracht die wetenschappelijk is onderzocht is de antitumorwerking van waterkers. Wanneer in het lichaam tumors hebben gevormd, remt waterkers de verdere groei aanzienlijk. Vooral baarmoederhalskanker, prostaatkanker,
longkanker en leukemie worden door deze in het wild voorkomende groente bestreden.
 
Waterkers goed voor de spijsvertering
 
Omdat waterkers spijsverteringsbevorderend werkt wordt het ingezet tegen anorexia en indigestie. Ook gastritis oftewel maagwandontsteking kan ermee genezen worden. Sommige vormen van migraine hebben te maken met een verminderde functie van de lever. Daarom wordt waterkers ingezet tegen deze migrainevormen. Andere indicaties voor waterkers die met de spijsvertering te maken hebben, zijn: diarree, maag- en darmkrampen, misselijkheid, braken, de hik, constipatie en prikkelbaredarmsyndroom.
 
Geestelijke indicaties waterkers
 
Waterkers kan worden voorgeschreven bij ziekten die te maken hebben met de geest of psyche. Wanneer iemand stress heeft dan kunnen de gevolgen daarvan middels het eten van waterkers afnemen. Stressgevolgen waartegen waterkers werkt zijn: nervositeit, vergeetachtigheid, slapeloosheid, hoofdpijn en migraine. Angst, examenvrees en negatieve gedachtenvorming nemen ook af door het innemen van waterkers. Concentratiemoeilijkheden en neerslachtigheid zijn ook te verhelpen door waterkers te eten. Er zit veel vitamine K in waterkers. Dat is goed voor het brein. Sommige therapieën tegen Alzheimer schrijven voor om hoge doseringen waterkers in te nemen.
 
Uitwendige toepassingen waterkers
 
Een grappige toepassing van waterkers is dat het insecten weert als je de huid ermee inwrijft. Daarnaast wordt het plantje ingezet tegen eczeemvorming, herpes, droge huid en acné. Wanneer je keelpijn hebt dan kun je met lauwe waterkersthee gorgelen. Tegen verkoudheid helpt een stoombadje met waterkers. Aften kunnen verdwijnen door je mond goed te spoelen met een sterke waterkersthee. Om een thee van waterkers te maken is het goed mogelijk het kruid eerst te drogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.