De dynamiek tussen een empathisch persoon en een narcistisch persoon

De dynamiek tussen een empathisch persoon en een narcistisch persoon
Bij mij in de praktijk krijg ik regelmatig te maken met mensen die te maken hebben met deze dynamiek. Zowel narcist als slachtoffer (empathische persoon) help ik dan bewust te worden van hun eigen ding. Dus hoé je gedrag te veranderen, zodat je de dynamiek kunt veranderen. Vaak ook gewoon een kwestie van herstelwerk mbt de jaren vd opvoeding. Zowel slachtoffer en narcist hebben vaak te maken gehad met moeilijke jeugdjaren. Vaak ook trauma’s. Dus de narcist is net zo goed slachtoffer te noemen. Alleen maakt de narcist in de verdere levensloop nog veel meer slachtoffers natuurlijk. Terwijl de empathische persoon vooral zichzelf tot slachtoffer (extreme people pleaser) door-ontwikkelt.
 
Interessant te vermelden is dat de empathische persoon in dit verhaal eigenlijk ook een narcist is.. een verborgen narcist dan wel. Dus de neiging om alles uit te vergroten, alles op zichzelf te betrekken. Daar wordt desbetreffende heel onzeker van én daar maakt de narcist dan weer dankbaar gebruik van.
 
De oorzaak gevolg spiraal is te doorbreken. Maar vraagt doorgaans wel de eerste actie van de empathische persoon (slachtoffer). Want de superieure stoel van de narcist zit prima voor de narcist én zolang het slachtoffer gewillig mee blijft werken werkt dit prima voor degene met de macht in huis.
 
Dus ben jij een empathisch persoon en herken je wat hier staat. Of ken jij iemand op wie dit van toepassing is?
 
Stuur een pb.
Of mail naar info@timothylouis.com
Meer info mbt persoonlijke groei/heling op www.timothylouis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*