Het Prachtige Down Syndroom

Het Prachtige Down Syndroom
Mijn ervaring is dat jongens en meisjes met down syndroom veel echter zijn dan de meesten van ons, veel puurder, veel authentieker veel meer zichzelf.
 
Misschien komt dat omdat de meesten van ons nooit echt hebben meegekregen dat wij goed zijn precies zoals we zijn. Dat we onszelf altijd moeten verbeteren omdat we niet goed genoeg zijn.
 
Als we dat gaan analyseren zou je kunnen zeggen dat de invloeden van buitenaf hebben gezorgd voor een maatschappelijke conditionering (manipulatie). De kerk heeft eeuwenlang gezorgd voor een negatieve invloed. Bij voorbaat werden onze voorouders als zondig verklaard. En dus hadden onze voorouders dat kruisje al te dragen. Ergens diep van binnen was het merendeel van ons dus nooit goed genoeg. En dat gevoel zit ergens diep verankerd in alle mensen lijkt het wel, want het gros is onderhevig aan één of andere vorm van zelftwijfel.
 
Ieder van ons wordt opgevoed door de vorige generatie. Als je geluk hebt gebeurt dat in warmte, koestering, liefde en genegenheid. Maar als onze ouders weer opgevoed zijn door hun ouders van weer een generatie terug, is alles gevormd uit het oude en zijn de invloeden van negatieve vorming structuren altijd aanwezig (lees een bepaalde vorm van programmering/conditionering).
 
Na de vorming vanuit het nest, gaan we vervolgens naar school. Waar we moeten gehoorzamen aan de leraar voor de klas en aan de protocollen van school. Dat is de volgende conditionering. We moeten daar voldoen aan de norm en we krijgen veel input. Zonder dat er wordt gekeken naar de talenten die we evt in ons hebben. We moeten aan de norm voldoen en lukt dat niet.. dan ben je de Sjaak, ook al heb jij misschien uitstekende talenten op hele andere vlakken, je moét aan de norm voldoen. (ik denk dan aan de tekst van Einstein: if you judge a fish on its ability to climb a tree, it will live its whole life believing its stupid..)
 
Vervolgens worden we onderling verdeeld in mavo havo vwo. En dan beginnen de verschillen in klassen duidelijk te worden. In India heb je het orthodoxe klasse systeem out in the open. Maar hier in het westen is gewoon hetzelfde systeem maar dan verborgen aanwezig.
 
Daarna.. als we zijn klaargestoomd voor het werkende leven, kunnen we dienst doen in een bedrijf of overheid of ander instituut. Daar moeten we weer gehoorzamen aan de leidinggevende manager of directie.
 
En uiteindelijk komen we in een bejaardentehuis waar we moeten gehoorzamen aan lieden die de helft van onze leeftijd zijn. Dus gehoorzamen van the cradle to the grave. En al dat gehoorzamen is niet goed voor onze eigenwaarde denk ik zo. Daar komt nog bij kijken dat menigeen zijn roeping mis loopt omdat ie totaal misplaatst werk aan het doen is , puur om te overleven, huur te betalen of de hypotheek en ander noodzakelijk levensonderhoud.
 
Dus in die zin denk ik dat Downey’s anders in elkaar steken o.a. omdat ze niet aan het normale indoctrinatieproces mee hoeven te doen. Er wordt gekeken naar wat zij kunnen ipv naar wat ze zouden moeten kunnen. Dus er is veel minder moeten in hun bestaan.
 
Vandaar dat zij rondlopen met iets minder protocollen en gedragsregels. En buiten dat, hebben de meesten met down syndroom daar gewoon sowieso schijt aan. Ze zijn wie ze zijn. En dat komen ze misschien wel laten zien op deze wereld. Dus wij noemen ze oneerbiedig mongooltjes maar de grootste domste mongolen zijn de zogenaamde ‘normale’ mensen die niet eens gewoon volledig zichzelf kunnen zijn. En het dus nodig hebben om andere mensen omlaag te halen om zichzelf sterker te voelen. En dat is pure armoede. Dus de Downey’s zijn eigenlijk rijk want zij zitten niet zo vastgeketend in de schakels van de maatschappelijke conditionering zoals wij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.